Ladda ner Appen - Museiguide

den är gratis att ladda ned!


Appen innehåller en presentation (finns även i pappersformat) över landets olika arbetslivsmuseer.
Den innehåller dessutom en länk till respektive arbetslivsmuseums hemsida.


Med appen till hands har du alltid nära till arbetslivsmuseer och du kan alltid se vilka som finns just där du befinner dig. 

Mer info: se länken Arbetsam

Brandhistoriska Sällskapet

Brandhistoriska Sällskapet är en rikstäckande ideell förening som har till uppgift att främja intresset för Svensk brandkårshistoria.
De ansvarar även för de årliga veteranbrandbilsrallyn som anordnats sen början av 1990-talet.
Vill ni ha mer brandkårshistoria eller något om andra Brandmuseum som finns i landet så finner ni detta på deras hemsida.

Brandkårsmuseum Hässleholm

Detta är en ideell förening vars uppgift är att främja intresset av att samla, vårda och bevara gamla föremål, fordon och dokument med anknytning till brandkåren.
Är ni i trakterna av Hässleholm rekommenderas  ett besök på
Hässleholms Museum. Här finns 
BRANDKÅRSMUSEUM HÄSSLEHOLM,
där föreningen visar en utställning över brandväsendet under nästan 300 år. 
Från handdragna kärror, hästdragna vagnar och gårdagens motordrivna fordon, exempelvis denna fina bil, Adler 1920. Här visas även utrustning för samband, rökskydd, uniformer och andra delar inom brandbekämpning. 
​(Besök gärna hemsidan www.hbmf.se) 

Höljebacka brandmuseum

På Höljebacka brandmuseum kan du se och uppleva gammal brandskyddshistoria i genuin miljö. I deras fina vagnhall visas såväl brandbilar som utrustning och naturligtvis en fullt användbar brandstång.
I den nya ambulanshallen visas många fordon upp som inte tidigare har visats.
I samband med tillbyggnaden kommer att iordningställas ett trevligt café.

För mer information använd länken här bredvid.

Luleå räddar veteran

Då Kvillegaraget lämnades behövde vi göra oss av med fordon när förvaringsutrymmena minskades ner. Den gamla brandbilen som länge stod på Öjersjö, sedemera Färjenäs och i Kvillegaraget, hittar man numera i Luleå. 
Det är kul att den gamla brandbilen nu ser ut att få nytt liv i de norra delarna av landet istället, efter att den har väntat på att få bli renoverad i många år.  
Klicka på länken "Partillebilen" så finner ni bilder på hur renoveringsarbetet fortgår, eller följ det hela på F21-oldfirefighters länk.

Brandförsvaret i Brämhult

Med sitt stora intresse har Patrik nu en ansenlig samling av brandfordon och ambulanser. Inrikningen är främst brandfordon från 1970-1980 talet. Han har även tagit hand om två av Göteborgs Volvo-ambulanser.

Besök gärna hans hemsida, som ni finner under länken "Brandförsvaret i Brämhult".